4 piwa do wypicia i 4 okrążenia stadionu 400 m do pokonania, to główny cel Piwnej Mili. Inicjatywy, która ze studenckiej zabawy przerodziła się w zaciętą rywalizację na całym świecie i stała się inspiracją do powstawania kolejnych jej odmian. Połączenie biegania z alkoholem może być zachęcające, ale wymaga wykazania się nie tylko kondycją, a przede wszystkim mocną głową i żołądkiem.

Ciężko jednoznacznie określić początki Piwnej Mili. Wiele wskazuje na to, że wywozi się z kampusów uniwersyteckich na Florydzie. Pierwsze udokumentowane zmagania pochodzą z lat 80-tych i początków 90-tych, ale historie tych spotkań podczas kolejnych opowiadań, bywało, ulegały zmianie. Udział brało zazwyczaj nie więcej niż 5 zawodników. Dopiero wraz z pojawieniem się Internetu, a tym samym rozwojem komunikacji, informacje o tego typu wydarzeniach zaczęły być łatwiej dostępne. Podjęto się również standaryzacji przebiegu zmagań, by móc ze sobą porównywać osiągane wyniki.

Pierwsze reguły zostały opublikowane przez grupę z Kingston (w Ontario), gdzie od kilku lat odbywały się regularne wyścigi z piciem piwa. Kolejni organizatorzy zaczęli przyjmować te zasady, nazwane „Regułami Kingstona”. Z każdym rokiem Piwna Mila stawała się coraz popularniejsza w Stanach Zjednoczonych, ale i zyskiwała coraz liczniejsze grono sympatyków również w Europie. Stały wzrost popularności sprawił, że zdecydowano się doprecyzować przebieg rywalizacji jeszcze dokładniej.

1. Każdy zawodnik ma do wypicia cztery puszki piwa i do pokonania cztery okrążenia,(przebieg – zaczyna od wypicia piwa, następnie pokonuje okrążenie, potem kolejno: piwo, okrążenie, piwo, okrążenie – meta).

2. Piwo należy spożyć przed rozpoczęciem okrążenia, w tzw. strefie przejściowej, która jest 10-metrową strefą przed linią startu / mety na torze o długości 400 metrów.

3. Wyścig rozpoczyna się od wypicia pierwszego piwa na ostatnim metrze strefy przejściowej, aby zapewnić, że zawodnicy pokonają pełną milę (1609 metrów).

4. Kobiety piją również cztery piwa na czterech okrążeniach (w przeszłości zasady wymagały wypicia dla kobiet jedynie trzech piw)

5. Zawodnicy muszą pić piwo w puszkach, a puszki nie powinny być mniejsze niż 355 ml (standardowa objętość puszki). Butelki mogą zastępować puszki, o ile mają co najmniej 12 uncji (355 ml) objętości.

6. Nie można używać żadnych specjalnych puszek ani butelek, które dają przewagę, pozwalając na szybsze picie piwa. 

7. Puszek piwa nie wolno naruszać w żaden sposób (dziurawić itd.) z wyjątkiem normalnego otwierania puszki. To samo dotyczy butelek – nie dopuszcza się słomek ani innych środków pomocniczych w celu przyspieszenia picia.

8. Piwo musi zawierać co najmniej 5% alkoholu. Twarde cydry i lemoniady nie wystarczą. Piwo musi być sfermentowanym napojem alkoholowym warzonym ze słodowanych ziaren zbóż i aromatyzowanym chmielem.

9. Żadna puszka nie może być otwarta, dopóki zawodnik nie wejdzie do strefy przejściowej na każdym okrążeniu.

10.Zawodnicy, którzy wymiotują przed zakończeniem wyścigu, muszą ukończyć jedno okrążenie karne po zakończeniu wyścigu (bezpośrednio po zakończeniu czwartego okrążenia). Uwaga: częstsze wymioty raz podczas wyścigu nadal wymagają tylko jednego okrążenia karnego na końcu. * Podczas próby oficjalnych zawodów zaleca się przechylenie pustej puszki po piwie lub butelki nad głową na końcu w celu zweryfikowania wypicia wszystkiego.
Źródło: beermile.com

Obecny rekord świata w Piwnej Mili należy do Kanadyjczyka Corey Bellemore, który w ubiegłym roku podczas zawodów cyklu World Beer Mile Classic pokonał trasę w 4:33.6 (tempo 2:50 min/km), poprawiając tym samym już po raz kolejny swój rekord (poprzednie ustanawiał w 2016 r.: 4:39.56 i 4:34.35). Zmaganiom przyglądało się aż 6000 widzów.

Wśród pań najlepiej dotąd z tym wyzwaniem poradziła sobie Erin O’Mara ze Stanów Zjednoczonych, która podczas zawodów FloTrack 2015 Championships uzyskała 6:08.

Piwna mila to zmagania nie tylko dla studentów. Jak dotąd najstarszym uczestnikiem był Gerald Defrank z USA, w 2015 r. w wieku 93 lat ukończył Piwną Milę w czasie 15:54.9. Wiek odgrywa znaczącą rolę w takiej formie rywalizacji, dlatego w rankingach światowych zdecydowano się wprowadzić kategorie:

  • Masters – 30-39 lat
  • Super Masters -40-49 lat
  • Grand Masters – 50-68
  • Super Grand Hash Masters – powyżej 69

Spotkać się można również z kategorią „Clydesdale”, nawiązującą do rasy koni, a rywalizować w niej mogą zawodnicy powyżej 35 roku życia i wadze powyżej ok. 91 kg.

Odmiany

Komu Piwna Mila to za mało, czy też preferuje rywalizację z innym produktem,  to przez lata powstało wiele odmian tej rywalizacji i stale można zgłaszać kolejne. Wśród nich znajdziemy m.in.

  • Sztafeta Piwna Mila (4 uczestników) – najlepsze znany czas: 3:46.6.
  • Podwójna Piwna Mila (8 piw/8 okrążeń) – najlepszy znany czas: 11:39.0.
  • Piwna Mila z Przeszkodami (4 piwa, 4 okrążenia, 16 przeszkód, 4x dół wodny) – najlepszy znany czas: 8:52.0.
  • 3000 m z przeszkodami z wódką (7 szotów i standardowa trasa 3 000 m z przeszkodami) – najlepszy znany czas: 11:08.0.
  • Wódka 2 Mile (8 szotów, 8 okrążeń) – najlepszy znany czas: 13:01.5.
  • Czekoladowo-Mleczna Mila (48 oz. mleka czekoladowego) – najlepszy znany czas: 5:49.0.
  • Mila z jajkiem i mlekiem ( 3 jajka, 500 ml mleka na każde okrążenie) – najlepszy znany czas: 8:32.0
  • Mila z kostką Rubika (układanie Kostki Rubika przed każdym okrążeniem) – najlepszy znany czas: 11:43.
  • Piwna Mila z żonglowaniem – najlepszy znany czas: 11:18.
  • 24 i 24 w 24 (24 piwa, 24 mile w maksymalnie 24 godz.) – najlepszy znany czas: 14 godz.
  • The Bicentennial (100 piw i 100 mil)..

Oficjalne rankingi i rekordy znaleźć można na stronie: beermile.com